Narsistler nasıl davranır ?

Ipek

New member
**Narsistler Nasıl Davranır? Eğlenceli Bir Yolculukla Keşfedelim!**

Selam forumdaşlar!

Bugün konu biraz eğlenceli, biraz da kafayı karıştırıcı, o yüzden hazır olun! Narsizm, o meşhur “ben hep en iyisiyim, siz de bana hayran olmalısınız” moduna giren insanlar hakkında konuşacağız. Evet, doğru duydunuz! Narsistler, o her ortamda parlamayı seven, kendisini bir adım önde gören kişiler. Peki, narsistler nasıl davranır? Onları tanımak, bazen bir komedi şovunu izlemek gibidir. Çünkü onlar, bazı şeyleri o kadar abartırlar ki, durup “Gerçekten mi?” diye sormadan edemezsiniz.

Bu yazıda, erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik bakış açılarını, kadınların ise empatik ve ilişki odaklı bakış açılarını, mizahi bir şekilde harmanlayarak narsizmi ele alacağım. Bu yolculukta, gülümsemeyi unutmayın çünkü biraz eğlenceye ihtiyacımız var!

**Erkeklerin Stratejik ve Çözüm Odaklı Narsist Portresi: "Herkes Beni Takip Etmeli!"**

Erkek narsistler, genellikle bir lider gibi davranırlar. Ama burada dikkat edilmesi gereken bir şey var: liderliklerini genellikle çok abartırlar! Öyle ki, bir grup insan toplandığında, hemen “Bakın, benim fikrim en doğru fikir. Hepiniz benden öğrenmelisiniz!” moduna girerler. Bu bazen, hiçbir bilgiye dayanmayan, ama kendi ego balonunu şişirmeye odaklanmış konuşmalarla karşımıza çıkar.

Mesela, bir erkek narsist şöyle bir açıklama yapabilir: “Dostlarım, ben aslında bir vizyonerim. Her zaman en doğru yolu bulurum. Gerçekten, eğer beni dinlerseniz, dünya daha güzel bir yer haline gelir!”

Burada, çözüm odaklı erkek yaklaşımını görebiliriz. Sorun var mı? Var! Çözüm? Tabii ki ben! “Benim çözümüm her zaman en iyisi” şeklinde bir mantıkla her sorunun üstesinden gelmeye çalışırlar. Bu bazen eğlenceli olabiliyor, çünkü bir soruna çözüm önerirken o kadar ciddi ve heyecanlıdırlar ki, izleyenler “Bu kadar abartmana gerek yok” demek ister. Ama tabii, ego o kadar şişmiştir ki, kimseyi dinlemezler.

**Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Narsist Portresi: "Herkes Beni Sevsin!"**

Kadın narsistler ise biraz daha farklı bir yol izler. Onlar, genellikle daha “ilişki odaklı” ve “görülme” ihtiyacı duyarlar. Herkesin onların etrafında dönmesini beklerler. Herkesin sürekli kendilerini sevmesi, onlara hayran kalması ve sürekli ilgi göstermesi gerekir. Yani, erkek narsistlerin “Ben liderim, benim arkamdan gelin!” tarzındaki yaklaşımına karşılık, kadın narsistler daha çok “Benimle ilgilenin, beni sevin, bana hayran kalın!” şeklinde bir yaklaşım benimserler.

Mesela, bir kadın narsist şöyle der: “Beni takdir etmeyenlere üzülüyorum. Neyse, birilerini daha bulurum, hayatımda her zaman önemli bir yere sahip olmalısınız.”

Kadın narsistlerin ilişkilerdeki empatik tavırları, aslında başka bir stratejidir. Herkesin duygularına hitap ederler. Birisi onlara ilgi gösterdiğinde, hemen “Aaa, sen beni gerçekten anlıyorsun, seni çok seviyorum!” diyebilirler. Ama mesele, her zaman kendilerinin merkezde olduğu bir dünya kurmaktan geçer. O yüzden “Beni sev, beni takdir et!” istekleri bazen çok yoğun olabilir.

Bu arada, kadın narsistlerin “ben merkezli” yaklaşımlarına bazen kendileri bile inanır. Çünkü her ortamda, onların en güzel, en zeki ve en ilgi çekici olmaları gerektiğini düşünürler. Evet, bu bazen sosyal bir komediye dönüşse de, başka insanların hislerini bir kenara bırakıp sadece kendilerine odaklanmaları, onları bazen en komik ama bir o kadar da yorucu karakterlere dönüştürür.

**Narsistlerin Özellikleri: Eğlenceli, Ama Biraz Yıpratıcı!**

Narsistlerin davranışları genelde biraz eğlenceli olabilir, ama onların etrafında olmak, genellikle uzun süreli bir macera yaratabilir. Çünkü her şey onlar etrafında döner! Onların konuşmalarında her zaman “ben” kelimesi başroldedir. “Ben şöyle yaptım, ben böyle ettim, ben şunu başardım…” gibi cümleler, bir narsistin dilinde sıkça duyabileceğiniz şeylerdir.

İşte narsistlerin bazı temel özellikleri:

1. **Öne çıkma ihtiyacı:** Nerede bir grup varsa, narsist hemen “Beni dinleyin!” diyerek dikkatleri üzerine çeker.

2. **Hayranlık talebi:** Hep ilgi odağı olmak isterler, “Beni sev, beni takip et!” yaklaşımı her zaman geçerlidir.

3. **Sürekli doğruluk iddiası:** Hangi konuda olursa olsun, kendi fikirleri her zaman en doğru olanıdır.

4. **İçsel çelişkiler:** Bir narsist “Ben çok mütevazıyım” diyebilir, ama içinde bir “kendi yıldızını parlatma” arzusu sürekli yanar.

Bu özellikler, başlangıçta eğlenceli görünebilir, ama uzun vadede biraz bıkkınlık yaratabilir. Herkesin her an ilgisini çekmeye çalışan, sürekli kendini yücelten bir kişiyle aynı ortamda olmak, bir süre sonra “Aman, biraz da benim konuşmamı istiyorum” dedirtebilir.

**Peki, Narsistler Çevremizde Ne Kadar Yaygın?**

Hadi bakalım forumdaşlar, şimdi sizlere soruyorum: Çevrenizde narsistleri tanıyor musunuz? Ya da belki bir narsist olduğunuzu düşündüğünüz biriyle karşılaştınız mı? Bu konuda yaşadığınız eğlenceli anekdotları bizimle paylaşın, kim bilir belki de narsistlik hakkında eğlenceli bir sohbet başlatabiliriz! 😄

Narsistlerin etrafımızda ne kadar yaygın olduğu konusu, bazen gülüp geçebileceğimiz bir durum olabilir. Ama unutmayalım, narsizm bir kişilik özelliği olabilir, ama fazlası da insanları zorlayabilir. Şimdi yorumlarınızı bekliyorum, gülümsemeden geçmeyin!