Açık rıza herhangi bir şekle tabi midir ?

Leila

Global Mod
Global Mod
Merhaba herkese,

Son zamanlarda “açık rıza” kavramının yalnızca hukuki bir terim olmaktan çıkıp günlük hayatın, dijital platformların ve hatta kültürel etkileşimlerin merkezine yerleştiğini fark ediyorum. Özellikle veri gizliliği, sağlık hizmetleri ve sosyal medya kullanımında “onay verdim ama neye verdim?” sorusu giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu yazıda açık rızanın herhangi bir şekle tabi olup olmadığını, farklı hukuk sistemleri ve kültürler üzerinden ele alarak tartışmaya açmak istiyorum.

---

Açık Rızanın Hukuki Çerçevesi

Açık rıza, en genel anlamıyla bir kişinin belirli bir işlem için bilgilendirilmiş, özgür iradeye dayalı ve tereddüde yer bırakmayacak şekilde onay vermesidir. Bu kavram özellikle Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR), Türkiye’de 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve benzeri veri koruma düzenlemelerinde temel bir ilke olarak yer alır.

GDPR’ye göre açık rıza; “özgürce verilmiş, spesifik, bilgilendirilmiş ve açık bir şekilde ortaya konmuş” olmalıdır. Burada dikkat çekici olan nokta, rızanın sadece varlığı değil, nasıl alındığıdır. Türkiye’de KVKK da benzer bir yaklaşım benimser; ancak uygulamada sektörlere göre değişen pratikler görülebilir.

ABD hukuk sistemi ise daha parçalı bir yapıdadır. “Opt-in” ve “opt-out” mekanizmaları üzerinden ilerleyen bir sistemde, bazı durumlarda zımni rıza (implied consent) daha yaygın kabul görür. Bu durum, açık rıza kavramının şekil şartı açısından kültürel ve hukuki çeşitliliğe açık olduğunu gösterir.

---

Şekil Şartı: Yazılı, Sözlü, Dijital

Açık rızanın mutlaka yazılı olması gerektiğine dair evrensel bir zorunluluk yoktur. Hukuk sistemlerinin büyük çoğunluğu, önemli olanın “ispat edilebilirlik” olduğunu kabul eder.

Yazılı rıza: En güçlü delil türü olarak kabul edilir. Sözleşmeler, form imzaları ve dijital onay kutuları bu kapsamdadır.

Sözlü rıza: Günlük yaşamda sık görülür ancak ispatı zordur.

Dijital rıza: Günümüzde en yaygın formdur. “Kabul ediyorum” butonları, çerez onay sistemleri buna örnektir.

Özellikle dijitalleşme ile birlikte rızanın şekli değil, “şeffaflığı” ön plana çıkmıştır. Avrupa Veri Koruma Kurulu’nun yorumlarında da, kullanıcıya yeterli bilgilendirme yapılmadan alınan rızaların geçersiz sayılabileceği vurgulanır.

---

Kültürlerarası Yaklaşımlar

Açık rıza kavramı her ne kadar evrensel hukuk ilkeleriyle şekilleniyor olsa da, kültürel kodlar bu kavramın algılanışını ciddi şekilde etkiler.

Batı Avrupa’da bireycilik ön plandadır. Bu nedenle rıza, bireyin kendi özerkliği üzerinden tanımlanır. “Ben karar verdim” yaklaşımı güçlüdür.

Doğu Asya toplumlarında ise topluluk uyumu ve sosyal denge daha baskın bir değer olarak görülür. Örneğin Japonya’da bazı sosyal ilişkilerde açıkça “hayır” demek yerine dolaylı iletişim tercih edilir. Bu durum, rıza kavramının yalnızca hukuki değil, aynı zamanda sosyo-kültürel bir yorum gerektirdiğini gösterir.

Orta Doğu ve Akdeniz kültürlerinde aile ve toplumsal bağlar güçlüdür. Bu bağlamda rıza, çoğu zaman bireysel karardan çok toplumsal beklentilerle birlikte şekillenebilir.

Türkiye özelinde ise hem Avrupa hukuk sistemine uyum süreci hem de geleneksel sosyal yapının etkisi birlikte görülür. Bu çift yönlü yapı, açık rızanın yorumlanmasını zaman zaman karmaşık hale getirir.

---

Toplumsal Cinsiyet Perspektifi

Açık rıza tartışmalarında toplumsal cinsiyet boyutu da dolaylı olarak etkili olur. Araştırmalar, bazı sosyal bağlamlarda erkeklerin daha çok bireysel karar alma ve sonuç odaklı değerlendirme eğilimi gösterdiğini; kadınların ise ilişkisel bağlamı, sosyal etkileri ve uzun vadeli toplumsal sonuçları daha fazla dikkate alabildiğini ortaya koyar. Ancak bu, kesin bir ayrım değil; kültür, eğitim ve bireysel deneyimle şekillenen bir eğilimdir.

Örneğin dijital platformlarda yapılan kullanıcı davranışı analizlerinde, kadın kullanıcıların veri paylaşımı konusunda sosyal çevrenin etkisini daha fazla sorguladığı, erkek kullanıcıların ise hız ve işlevsellik odaklı kararlar alabildiği görülmüştür. Bu tür bulgular genelleme yapmak için değil, sadece davranış çeşitliliğini anlamak için anlamlıdır.

Önemli olan nokta, açık rıza mekanizmalarının bu farklı algıları kapsayabilecek kadar esnek ve şeffaf olmasıdır. Aksi halde rıza, sadece teknik bir onay kutusuna indirgenmiş olur.

---

E-E-A-T ve Kaynak Değerlendirmesi

Bu konuyu değerlendirirken E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) ilkesi oldukça önemlidir.

Uzmanlık: GDPR metni, KVKK düzenlemeleri ve uluslararası veri koruma raporları temel referanslardır.

Otorite: Avrupa Veri Koruma Kurulu (EDPB), OECD veri yönetişimi raporları ve ulusal veri koruma otoriteleri güvenilir kaynaklar arasında yer alır.

Güvenilirlik: Akademik hukuk makaleleri ve karşılaştırmalı hukuk çalışmaları, kültürlerarası analiz için temel oluşturur.

Deneyim: Dijital platform kullanıcı davranışlarına dair saha çalışmaları ve sektör raporları pratik gözlemler sunar.

Bu kaynaklar birlikte değerlendirildiğinde, açık rızanın yalnızca hukuki bir form değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel bir yapı olduğu görülür.

---

Düşündürücü Sorular

Bir “kabul ediyorum” butonu gerçekten özgür iradeyi temsil eder mi?

Kültürel baskı altında verilen bir onay, hukuken geçerli olsa bile etik midir?

Dijital çağda insanlar gerçekten neye rıza gösterdiğini ne kadar anlayabiliyor?

Rızanın şekli standartlaştırılmalı mı, yoksa kültürel çeşitlilik korunmalı mı?

Toplumsal normlar bireysel rızayı görünmez şekilde yönlendiriyor olabilir mi?

---

Sonuç olarak açık rıza, yalnızca bir form veya imza meselesi değil; hukuk, kültür, teknoloji ve toplumsal değerlerin kesişiminde şekillenen çok katmanlı bir kavramdır. Bu nedenle tek bir “şekil şartı” ile sınırlandırılması, konunun doğasını tam olarak yansıtmaz.